16 Aralık 2013 Pazartesi

Fırında kaya levreği


Yetiştirme olmasına rağmen severek yediğimiz bir balık bu. Deniz granyözünü andırır biraz.

Borcamı yağlıyorum ve patatesleri, soğanları diziyorum.


Güzelce temizlenmiş, yıkanmış, suyu süzülmüş balıkları biraz maydanoz ve limon eşliğinde yerleştiriyorum. Fırına veriyoruz.  Bu balık yaklaşık 2 kg. lık bir parçanın yarısı.



Balığımızı salata eşliğinde afiyetle yiyoruz.


Karnımız doyunca bir parça helva atalım ağzımıza:) 


Krem peynirli, limonlu kek


Yine bir profesyonelden tarif:) Sevgili Özge Beyendik Oktay'ın yardımlarıyla en güzel kekimi yaptım. Reçeteye uyarsanız başarı kaçınılmaz. Diğer muhteşem tarifleri  için ;  https://www.facebook.com/ozgepastart


170 gr oda sicakliginda tereyagi (tercihen Pınar) 
100 gr taze krema peyniri ( tercihen Yorsan White )
3 buyuk boy yumurta
200 gr toz seker
1 limon kabugu rendesi
200 gr un
1/2 tatli kasigi kabartma tozu
1/2 cay kasigi karbonat
1/2 cay kasigi tuz

1- Bir kaba, un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu eleyin.
2- Baska bir kapta tereyagi ve krem peyniri krem kivamina gelene kadar cirpin.
3- Toz sekeri azar azar ekleyin ve cirpmaya devam edin.
4- Limon rendesini ekleyin.
5- Yumurtalari teker teker ekleyin ve cirpin. Cirpma islemi bittikten sonar, karisim kesik kesik bir goruntu alabilir ama bu sizi yaniltmasin, un eklendikten sonra kaybolacaktir.
6- Son olarak da, daha once elemis oldugunuz unlu karisimi 2 parti halinde karisima ekleyin, bir balon tel yardimiyla iyice karistirin.
7- 26 cm capindaki kek kalibinizi onceden yaglayin ve unla kaplayin, firininizi 180 dereceye ayarlayin, isinsin. Karisimi kaliba dokun ve yaklasik 40-45 dakika uzeri kizarana kadar pisirin.
8- Tamamen soguduktan sonra kaliptan cikarin ve susleyerek servis yapin.


bu resim kalıptan çıkmadan önceki hali:




bu resim de fırına girmeden önceki hali: not: ben silikon kalıpla yapmama rağmen tarife harfiyen uymak adına yağladım ve unladım:) abarttım...kabul:)




Terbiyeli Sulu Köfte



Gelelim bloğumuzun adını veren bu muhteşem lezzete:) sevgili ablamız ,mutfak üstadı bir profesyonel; Emel Yavuz'un tarifidir. Emel ablamıza çok teşekkür ederim:) Tarifin orjinalinde küp patatesler de var ama ben unutmuşum...benimki böyle oldu, şikayet eden de yok evde...

İki kişi için malzemeler:  Yarım kilo orta yağlı dana kıyma, bir kase un, iki kaşık mümkünse kırık pirinç( ya da bulgur , pirinç kullanmaya karşı iseniz) , bir baş rende soğan, bir limon suyu, bir yumurta, bir çay bardağı yoğurt, tuz, zeytinyağı, nane, bir adet havuç

Bir rende soğan, bir tatlı kaşığı tuz, kıyma, pirinci yoğuruyoruz. Tepsiyi unluyoruz, misket köfteleri tepside yuvarlıyoruz.

Bir yandan tencerenin altını yakıp, fare dişi kestiğimiz havuçları zeytinyağında bayıltıyoruz.

Unladığımız köftelerin fazla ununu kevgirde sallayıp atıyoruz. Köfteleri tencereye koyuyoruz. Biraz kavurup üstüne sıcak suyu ekliyoruz.


Yaklaşık on dakikada pişer. Terbiyesini ekleme vaktidir. yumurta, yoğurt, küçük bir limonun suyu ve iki çorba kaşığı unu karıştırıcıya koyuyoruz. ( Suyu biz koyu severiz, siz daha sulu isterseniz unu azaltın) Tencereden terbiyeye biraz su ekleyip yavaşça kenarlardan döke döke karıştırıyoruz. Beş dakika da böyle pişiyor.

Altını kapatınca, ocakta iyice ısınmış zeyinyağına kuru naneyi ekleyip bir iki kez çevirip yemeğe ekliyoruz. Afiyet olsun:) Tüm işlem yaklaşık 40 dakikamı alıyor.


Hamsili pilav




İki kişilik porsiyon için malzemeler:

Yarım kg  temizlenmiş ve kılçıkları tamamen ayıklanmış, bir çay kaşığı tuz eklenmiş  yarım kase mısır unu

Birer su bardağı pirinç ve bulgur, zeytinyağı, bir kuru soğan, bir havuç, yarım  demet dereotu, bir avuç dolmalık fıstık ve üzüm, bir çay kaşığı şeker, iki çay kaşığı tuz.

İç harç miktarını zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Ben miktarını da duble yapıp, artanı donduruyorum. Sonraki pilava harcım hazır oluyor.


Soğanı yemeklik kavuruyoruz. Rende havucu ekliyoruz. Diriliği gidince fıstık ve üzümü de kavuruyoruz. İnce kıyılmış dereotunu şekeri ve tuzu ekliyoruz. Birkaç dakika sonra üstünü bürüyecek kadar sıcak su ekliyoruz. Tamamen pişmeden altını kapıyoruz. Bu resim su eklenmeden önceki son kavrulma aşaması:



Ben iki kişilik yapıyorum. İki aynı boy teflon tavam var. Birinden diğerine aktararak iki tarafı da rahatça kızarıyor.


Önce hamsilerimizin parlak yüzlerini mısır ununa deydirip yağlanmış teflonumuza diziyoruz. Dizince biraz zeytinyağı gezdiriyoruz


İç harcımızı koyup yanlardan taşan hamsileri üstüne kapatıyoruz. Üstünde açıkta kalan pilavımızı da düzgün bir şekilde ve sık olarak yine parlak kısımlarını mısır ununa deydirerek tamamen kapıyoruz. Altını yakıp orta ateşte kızarıncaya kadar (yakmadan...) pişirelim. Diğer teflona kibarca, hasar vermeden devirelim. O tarafı da pişirelim. İşte bu kadar:)  Ben herşey dahil tam bir saatte yapıyorum.



Bir dilim kesince görüntümüz bu...Afiyet olsun:)



Laknur - Arnavut böreği



Bu börek rahmetli Mihriban ninemden miras. 


Malzemeler: 


Harcı için: 1 baş soğan, bir bağ pırasa, bir kaşık domates salçası, tuz, karabiber.


Hamuru için: Su, un, tuz, 200 gr kadar tereyağı



Harcı: Bir baş soğan doğranır az bayıltılır, pırasalar ince ince kıyılır.Üstüne eklenir, az 


kavrulur, 1 kaşık domates salçası bir çay bardağı sıcak suyla sulandırılır, eklenir. Pişmeye yakın


kapatılır, tuz ve karabiber konur. 






Hamuru: Tepsiği yağlayın, kenarda beklesin.  1 büyük su bardağı su, aldığı kadar un, 


tuz. Hamur yoğrulur, yapışmayacak kıvamda olacak. 1 saat dinlensin. 12 bezeye ayrılır. 


7 alta 5 üste konacak. 7 katı açınca üstleri tereyağlanır, 7.ciyi koyunca yağlanmaz. Bu 


yedi kat açılır, tepsiden büyücek olacak şekilde. Tepsi yağlanır ve bu 7 li hamur 


yerleştirilir. İç harç konur. Aynı işlem kalan 5 li bezeye yapılır; en üst yağlanmaz; açılır 


genişçe. Böreğin kapağı konur. Kenarları kıvırmadan oralar yağlanır. Kıvrılınca iş bitti:) 





Az bir yağ daha üstüne sürebiliriz üstüne, göbeğe hava deliğini verip 180 derece fırına


 verilir. 40 dakikada rahat pişer. Pizza şeklinde dilimlenir. Afiyet olsun:)