19 Aralık 2013 Perşembe

Sebzeli bulgur pilavı



Malzemeler: Evde kullanmak isteyeceğiniz ne varsa:) ben öyle yapıyorum, bulgur değişik aromaları seviyor bence. İster nane koyun ister maydanoz, ya da yeşil biber...o mevsimde ne varsa:)

Bunda neler mi var: kuru soğan, sarmısak, havuç, dereotu, reyhan, zerdeçal, karabiber, zencefil, kimyon, tuz, şeker. Bir bardak bulguru yıkadım, suyu süzülürken harcını yaptım.



Soğanı bayılttım biraz zeytinyağında, ince kıyım sarmısak ekledim, sonra da havuçlar eklendi. Biraz bunlar beraber kavrulunca baharatlar ve sonra da bulgur. Biraz da öyle kavurdum.

Sonra üstünü bürüyecek kadar sıcak su koydum.



Kısık ateşte 20 dakika sonra hazır.

Afiyet olsun:)


Balkabaklı börek



Nefis bir börek oldu bu. Bir ay kadar önce yaptım. Tarifi internette bir yemek sitesinden almıştım ama kaydetmemişim adresi maalesef.

Tarif şöyle;
aldığı kadar un
su-300 ml
tuz
tereyağ-200 gram
İç malzemesi
bal kabağı-300 gram
soğan-1 adet
kimyon-1 çay kaşığı
şeker-2 çay kaşığı
olabildiğince bol karabiber( çok yakışıyor, cömert olunuz...)
tuz
üzeri için 1 adet yumurta

Unla tuzu karıştırıyoruz, 300 ml su ekliyoruz ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamuru iki parçaya bölüyoruz ve iki adet ince yufka açıyoruz. Yufkaların üzerine eritilmiş tereyağı gezdiriyoruz ve rulo şeklinde sarıyoruz. Ruloları strech filmi ile sarıyoruz ve yarım saat buzdolabında bekletiyoruz.


Bu aldığım balkabağı biraz farklı gördüğünüz gibi, daha yumuşak ve kabuğu da turuncu. Pazarda süt kabağı dediler, tatlı ve çorbası yapılır dedi satıcı ama ben çoğunu börekte kullandım, çok ta başarılı oldu kanımca. ( kalanıyla da çorba yaptım, çok güzel o da...)

Bal kabağının kabuğunu soyuyoruz ve küçük küçük doğruyoruz. Soğanı da ince kıyıyoruz. İşe soğanı bayıltmakla başlayın. Sonra balkabağı, şeker, tuz, kimyon ve karabiberi katın, iyice pişsin.

İşte pişti;

Hamuru buzdolabından çıkarıyoruz ve 12 parçaya bölüyoruz. (1 rulo hamuru 6 parçaya bölüyoruz).


Rulonun parçasını alıyoruz, dik koyarak üzerine bastırıyoruz ve merdane yardımıyla yuvarlak şeklinde açıyoruz. Ortasına bir yemek kaşığı iç harcından koyarak üçgen şeklinde kapatıyoruz.
Tüm börekleri şekillendirdikten sonra onları yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz, üzerine yumurta sürüyoruz ve çörek otu (veya susam) serperek 180 derecede pişiriyoruz.

Afiyet olsun:)

Püf noktası: Elde hamur açmak korkulacak kadar zor değil. Yufkalı börekten vazgeçin eğer yarım saat fazladan vaktiniz varsa hamurunuzu kendiniz açın. Benim bu yaptığım ikinci börekti, ben yapabiliyorsam, herkes yapabilir...