19 Şubat 2014 Çarşamba

Ev yapımı Künefe:)

Sıcak sıcak tüketiniz:) ben öyle yaptım!

Önce şerbetini yaptım, künefe sıcakken ılık dökelim şerbeti.

Bir su bardağı su, ondan 2 parmak az toz şeker, bir dilim limon. Kaynasın, kıvamlanınca bırakın soğusun.

Gerekenler 50 gr kadar tereyağı, 100 gr kadar kadayıf, bir çorba kaşığı pekmez.

Tereyağı oda sıcaklığına getirip pekmezle karıştırdım. Kadayıfları didikledim. Künefe peyniri bulamadım yakınlarda, taze kaşarla yaptım bugün. Membağını öğrendim ama, sonra orjinal peynirle de yaparım:)





Teflon tavayı o tereyağla iyice yağladım, yarısını burda kullandım. Kalan tereyağın yarısını kadayıfa kattım iyice yedirdim.

Kadayıfın yarısını kahve fincanından büyükçene bir şekilde yerleştirdim, dengeli bir dağılım yaptım.









Sonra peynirleri koydum ve kalan kadayıfla üstünü örttüm.

Kenarda fazla kalanları sıkıştırdım, üstten iyice bastırdım. Ve tavanın altını yaktım; en büyük ateşte en kısıkta.







Çabucak oldu. Bir pasta tabağına çevirdim pişen tarafı.

Tavaya kalan tereyağını yaydım ve kadayıfın öteki yüzünü pişirdim.











Servis tabağına alır almaz şerbetini koydum.

Benim hoşuma gitti...kolay da...

Afiyet olsun:)











Not: Künefe peynirini buldum; buymuş... yarın bununla yapacağım:) 


Mandalina sulu Zeytinyağlı pırasa ve brüksel lahanası

Deneysel bir yemek yaptım, sonuç güzel:)

Soğanı bayılttım, birkaç diş sarmısak ve bir havuç ekledim. Brüksel lahanalarının köklerini kesip fazla üst kabuğunu atıp güzelce yıkadım. Üç sap ta pırasam vardı, beyaz tarafları. Dün yeşil kısımlarını börek harcında kullanmıştım. Pırasaları da ikişer parmak kadar kestim.

Pırasa ve lahanaları da birkaç dakika kavurdum.

Geçen hafta mandalinaları hiç alışveriş yapmadığım bir satıcıdan almıştım. Bir kilonun nerdeyse yarısı çürükçeydi. Onların çok çürük olmayanlarının sularını sıktım. 4 mandalina suyu koydum :) Bir çay bardağı da sıcak su ekledim.

Kısık ateşte 20 dakika pişti. Altını kapadım, bir tatlı kaşığı tuz ve bir çay kaşığı ta toz şeker attım. Mandalina suyu bol bunda diye şekeri abartmadım.

Afiyet olsun:)