25 Şubat 2014 Salı

Katmer Poğaça


Bu nefis tarif için sevgili mutfak üstadı Zehra Konuşkan ablamıza çok teşekkür ederim.

Tarifin orjinali patatesli ama ben peynirli yaptım. Peynirim de tuzsuzdu bu sebeple orjinal tariften biraz fazla tuz koydum.

1 su bardağı süt ( UHT süt kullanmam, çiğ süt alıp kendim kaynatıyorum)
1 çay bardağı Ayvalık zeytinyağı
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
1 yemek kaşığı kurumaya ya da 20 gr yaş maya ( bende kuru maya vardı, onu koydum)
4 çay kaşığı tuz ( 2 idi ben 4 koydum tuzsuz peynirle yaptığım için)
2 çay kaşığı toz şeker
Aldığı kadar un ( elinize yapışmayacak kıvama gelsin hamur) ben tam buğday unu ve beyaz unu karıştırıp kullandım ve elekten geçirdim unu.

Mayayı yarım çay bardağı ılık suda eritin. Diğer malzemeleri de ekleyerek hamuru yoğurun. 8 bezeye bölüp, 8 bezeyi  4 er 4 er açarak toplam 2 hamur açtım.
 8 e kestim ben irice oldu poğaçalarım, daha küçük olsunlar isterseniz 12 ye kesin, 16 yerine 24 poğaçanız olur:) Zehra hanım öyle yapmış, ben de gelecek sefer öyle yapacağım.


Her bezeyi tabak boyutunda açın. Açtığınız hamurların arasına yumuşak tereyağı sürerek üst üste dizin (en üste tereyağ sürülmeyecek). Üst üste dizilmiş 4 hamuru büyükçe açın. Geniş tarafına iç harçtan koyarak sigara böreği sarar gibi ama hamuru çok sıkmadan sarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin.

Yarım saat tepside mayalanmasını sağlayın. Sağdaki resim , ilk tepsi, bu aşama sırasında çekildi. Fırına vermeden önce üzerlerine yumurta sarısı sürün, susam serpin. 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar ( 20 dakika kadar ) pişirin.








Afiyet olsun:)