18 Mart 2014 Salı

Haşhaşlı Açma


Bugün açma yapmak istedim ama evde kullanmak istediğim bir sarı haşhaş vardı ve bu tarife denk geldim. http://www.superanne.org/hashasli-acma Tarif sahibine çok teşekkürler. Ben ufak tefek uyarlamalar yaptım kendimce...

Yakışacak mı diye merak edip bir kaçına çörekotu da koydum, bence oldu:)

Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 yumurta ( beyazı hamuru katılacak, sarısı üstüne sürülecek)
 iki çay bardağı zeytinyağı
(yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım çay bardağı margarin demiş tarifte,  ben bunları kullanmam malum...onun yerine zeytinyağı koydum aynı miktar)
2 çay kaşığı tuz ( tarif 1 demiş ben 2 koydum ama yine de az gibi, 3 ideal sanki...)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 küçük paket yaş maya
Bir su bardağı haşhaş ( benimki 1 çay bardağı kadardı ve yeterli geldi...)
Aldığı kadar un

İlk önce geniş bir kaba unumuzu eliyoruz. Eledigimiz unun ortasını havuz gibi acıp malzemelerimizi katmaya başlıyoruz. Önce  yumurtanın beyazını , sütü döküp elinizle karistirin. Zeytinyağını katın harmanlamaya devam edin. Suyun icinde yumuşamış mayayı  da ekleyin. Yoğurmaya devam edin,gerekiyorsa ılık su ya da un ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında olsun. Soldaki resim yoğurma işlemi bitince çekildi. Yarım saat üstü havlu örtülü olarak bekledi ve üç parmak kadar kabardı.





Mayalanmış hamurumuzu yumurta büyüklüğünde parcalara ayırıp elimizle açıp küçük  servis tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Un serpelim ara sıra açarken, yapışmaması için. Hamurların içine yarım çay bardağı zeytinyağı ile  karıştırdığımız haşhaşlarımızı sürüyoruz. Sonra rulo gibi sarıp gül şekline getirip yağlanmış tepsiye diziyoruz. Aralıklı dizin 2 kata yakın şişiyor pişince:)

Üstüne yumurta sarısı sürüp 180 derecedeki sıcak fırında 30 dakika pisiriyoruz.

Afiyet olsun:)