6 Kasım 2014 Perşembe

Fırında Çinekop


Borcamın altına biraz zeytinyağı, sonra halka halka soğanları koyuyorum.

Sonra yine biraz zeytinyağı ve ince ince dilimlediğim patatesleri, üzerleride de karabiber ve tuz çekiyorum biraz.

Sonra da güzeller güzeli çinekopları diziyoruz. Biraz daha zeytinyağı ve fırına. 15-20 dakikada nefis bir yemek çıkıyor.

Afiyet olsun:)

Aşure


Malzemeler:

400 gr  aşurelik buğday
100 gr kuru kayısı
100 gr çekirdeksiz kuru üzüm
1'er su bardağı nohut ve kuru fasulye
1 portakalın kabuğu ( küçük kesilmiş)
Yarım su bardağında kaynatılmış 6-7 karanfil
Yarım çay bardağı gülsuyu
4 su bardağı toz şeker

Süsleme için:
 Nar taneleri, fıstık, dövülmüş ve yarım ceviz, tarçın, kuş üzümü

Buğdayın üstünü 3 parmak kadar su bürüyecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Sonra bir gece orada beklesin. Fasulye ve nohut ta sadece suya konacak, bütün gece beklesin suda.

Kayısı doğranacak ve kuru üzümle beraber yumuşayıncaya kadar kaynayacak.

Fasulye ile nohut ayrı ayrı pişsin. Kabukları soyulacak pişince.

Buğdaylar iyice yumuşamışsa fasulye, nohut, kayısı, üzüm ve portakal kabuğunu ekle ve 5-10 dakika kaynat.

Kaynarken karanfil suyunu ekle. Şekerini koy, eriyince altını kapat ve gülsuyunu koy.

Kaselere pay et ve süslemesini yap.

Afiyet olsun:)

İmambayıldı


Küçük ve yumuşak olan 1 kg patlıcan alınır. Alacalı soyup karşılıklı iki yönden de paralel olarak ve koparmadan kesilir. Tuzlu suda 1 saat beklesin.




Harcına geçelim; piyazlık kesilmiş 4 orta boy soğan, 1,5 baş üçe bölünmüş sarmısak, küp küp doğranmış 5 orta boy domates, 3 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz.







Bu harcı tuzda beklemiş ve yıkadığımız,  hafifçe suyunu sıktığımız patlıcanlara üç yönden de yerleştiriyoruz.


Karnıyarık tenceresine diziyoruz, her birinin üzerine 2-3 çorba kaşığı Ayvalık soğuk sızma zeytinyağı gezdiriyoruz. En büyük  göz ocakta önce kaynıyor, sonra en kısıkta 20 dakika kadar yani suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.

Afiyet olsun:)